Marts billede 2015

B1437

Vallø Strandhotel i Strøby Egede –  den er snart rent nostalgi.
Denne flotte bygning blev opført i 1899 som en af datidens mest prominente strand- og badehoteller. Hotellets gæster var  det bedre borgerskab fra Køge og Københavnsområdet. Her kunne man nyde de smukt indrettede værelser, restaurant med levende musik og dans om aftenen. I 1922 startede en turistfart fra Køge havn til strandhotellet. Derved sparede man den lange og lidt besværlige køretur ad landevejen, ligesom der var lettere adgang til/fra Køge Station og tog til København.
Til gæster, der ønskede at sol- eller Køgebugtbade, blev anlagt en badebro med omklædningshus for damer og herrer.  For naturelskere – og romantikere – fandtes ved hotellet  en anlægsbro i  den nærliggende Tryggevælde Å. Fra hotellets joller kunne dets gæster med eller uden fiskestang nyde ådalens unikke fauna og flora, eller man kunne, hvis man foretrak dette, spadsere i den nærliggende Vallø Stift skov eller på strandområdet Odden.
Ved hotellets opførelse var Egedemarken  (som nu hedder Strøby Egede) stort set et ubeboet  område – kun med få fiskerhuse. Flintudvindingen som var begyndt her ca. 20 år tidligere, og som i de kommende år eskalerede meget kraftigt, hæmmede imidlertid hotellets fortsatte mulighed for overlevelse. Vallø Kommune købte dette i 1972 og indrettede det til rekreationshjem for ældre og syge. I 2014 solgte Stevns Kommune det. Bygningen vil  blive nedrevet og på området opført rekreative boliger.