Arkivernes dag d. 10. november 2018

Vallø Lokalhistoriske Arkiv holder Arkivernes dag d. 10. november 2018 – dagen før 100-års dagen for afslutningen af 1. verdenskrig d. 11. november 1918.
1. verdenskrig kostede over ni millioner menneskeliv og blev dermed en af de blodigste konflikter i verdenshistorien. Danmark deltog ikke, men alligevel var mange danskere påvirket af krigen.
Vi er dykket ned i vores arkiver, og viser her et tragisk eksempel hvordan krigen også mærkedes i Vallø.

På bænken foran huset Hårlev Bygade 5 sidder Rosa Jacobsen, datter af smed Chr. P. Jacobsen.
7. nov 1918 døde Rosa af den Spanske Syge, ligesom op mod 15.000 andre danskere.
Epidemien fik navnet “Den Spanske Syge”, idet Spanien var et af de få lande, der ikke deltog i 1. verdenskrig og derfor ikke havde særlig streng pressecensur. Af den grund blev de første tilfælde af sygdommen rapporteret fra Spanien, på trods af at sygdommen sandsynligvis startede et andet sted.
De tætte troppeopbygninger og massive troppebevægelser under Første Verdenskrig fik pandemien til at sprede sig hurtigere, og den større udbredelse fremmede mutation og kan have øget dødeligheden af virussen.
Nyere forskning har vist, at Den Spanske Syge skyldtes et influenzavirus (H1N1), der ligner den fugleinfluenza, der spredtes i Asien i begyndelsen af 2000’erne. Opdagelsen er gjort ved undersøgelser af lungevæv konserveret i formalin siden 1918.